Ještě hodně lidí tuhle exotickou, zdravou pochoutku nezná. A to je velká škoda. Díky nabitému složení vám dodá energii, posílí imunitu a povzbudí zpomalený metabolismus.

Jak kaki vypadá?

Kaki má jasně oranžovou barvu, ale vzhledově je podobné například rajčeti. Chuťově připomíná něco mezi broskví, melounem, mrkví a dýní.

Výborné složení

Kaki obsahuje 60% vody, vysoký podíl pektinů a komplexních sacharidů, vitamín C, provitamín A, draslík, hořčík, fosfor, měď, mangan, vápník a železo.

koláč

Věděli jste? Kaki v překladu znamená pokrm bohů nebo také Diovo ovoce.

Pozitivní účinky na tělo:

  • působí proti volným radikálům a rakovině
  • má protinádorový účinek, zdroj antioxidantů
  • podporuje imunitní systém
  • zvyšuje tvorbu bílých krvinek
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • normalizuje krevní tlak a tím snižuje zátěž kardiovaskulárního systému
  • podporuje nervový systém
  • podporuje zažívání, působí proti zácpě a průjmu
  • prevence aterosklerózy
  • má močopudný účinek
  • působí proti předčasnému stárnutí buněk a pokožky
  • zlepšuje kvalitu spánku
  • má pozitivní účinek na pleť
  • podporuje spalování tuků a je vhodné při redukční dietě

koláč

Odkud se k nám dováží?

Toto zázračné ovoce roste na stromech zvaných tomel japonský. Úplně původní domovina tohoto tvrdého stromu byla Korea. Ale dnes se pěstování rozšířilo do celého subtropického pásu, Středozemí i na pobřeží Černého moře. Do České Republiky se nejčastěji dováží ze Španělska a Izraele. Plody se sklízí ještě nezralé, aby dlouhou a náročnou cestu zvládly.

Sezóna: od konce září do konce února. Největší vrchol je v období Vánoc.

Během nákupu si pohlídejte, abyste koupily plody měkké a dostatečně zralé (bez výraznějších otlaků a zelených míst).

Jak kaki jíst?

Nejjednodušší způsob a nejzdravější je kaki oloupat a sníst ho samotné. Pokrájené ho ale můžete přidat i do palačinek, jogurtu či ovesné kaše. A pokud si troufáte, můžete z něj vykouzlit například džem, želé, koláč nebo muffiny.